Сучасний стан та перспективи розвитку державних підприємств геологорозвідувальної галузі - Булєєв, І.П.; Зюзь, Д.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
Проаналізовано сучасний стан функціонування державних підприємств геологорозвідувальної галузі в контексті їх здатності до виконання нових пошуково-розвідувальних робіт та переоцінки наявних перспективних об’єктів, зокрема, встановлено, що: деякі підприємства мають заборгованість із заробітної плати, а також значний податковий борг; переобтяжені замортизованим і морально застарілим майном; обсяги відрахувань частини чистого прибутку до державного бюджету не дозволяють вчасно оновлювати основні засоби виробництва, а також не сприяють підприємницькій ініціативі. Проаналізовано нормативно-правові документи в частині державного фінансування на розвиток мінерально-сировинної бази. З урахуванням тенденцій та сучасного стану підприємств надано прогноз щодо їх функціонування у найближчій перспективі. Зазначено, що структурно-галузева та державна політика в цілому є несистемною, нелогічною, позбавленою стратегічного планування. Надано пропозиції, які мають посприяти розвитку державних підприємств геологорозвідувальної галузі. Проанализировано современное состояние функционирования государственных предприятий геологоразведочной отрасли в контексте их способности к выполнению новых поисково-разведочных работ и переоценки имеющихся перспективных объектов, в частности, установлено, что: некоторые предприятия имеют задолженность по заработной плате, а также значительный налоговый долг; перегруженные самортизированным и морально устаревшим имуществом; объемы отчислений части чистой прибыли в государственный бюджет не позволяют своевременно обновлять основные средства производства, а также не способствуют предпринимательской инициативе. Проанализированы нормативно-правовые документы в части государственного финансирования на развитие минерально-сырьевой базы. С учетом тенденций и современного состояния предприятий дан прогноз по их функционированию в ближайшей перспективе. Отмечено, что структурно-отраслевая и государственная политика в целом несистемная, нелогична, лишена стратегического планирования. Даны предложения, которые должны способствовать развитию государственных предприятий геологоразведочной отрасли. The current state of functioning of state-owned enterprises in the exploration industry was analyzed in the context of their ability to perform new prospecting and exploration works and revaluation of existing promising objects, in particular, it was found that some enterprises have wage arrears, as well as significant tax debt; overloaded with depreciated and obsolete property; the volumes of deductions of a part of net profit to the state budget do not allow timely renewal of fixed assets of production, and also do not contribute to entrepreneurial initiative. Analyzed the regulatory documents in terms of government funding for the development of the mineral resource base. Taking into account the trends and the current state of enterprises, a forecast for their functioning in the near future is given. It is noted that the structural-sectoral and state policy as a whole is unsystematic, illogical, devoid of strategic planning. Proposals are given that should contribute to the development of state-owned enterprises in the geological exploration industry.