Вплив реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади на регіональний розвиток - Двігун, А.О. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті досліджено питання реформи адміністративно-територіального устрою в Україні, як чинника зміцнення територіального розвитку, станом переходу до другого етапу реформи. Дана оцінка стану ресурсоспроможності громад на цьому етапі, охарактеризовані проблеми, що стримують процеси формування спроможних громад та негативні наслідки для формування фінансово-економічного потенціалу громад та регіонів. Сформульовано висновки. В статье исследованы вопросы реформы административно-территориального устройства в Украине, как фактора укрепления территориального развития, состоянием перехода ко второму этапу реформы. Дана оценка состояния ресурсоспособности общин на этом этапе, охарактеризованы проблемы, сдерживающие процессы формирования состоятельных общин и негативные последствия для формирования финансово-экономического потенциала общин и регионов. Сформулированы выводы. The article considers the reform of the administrative-territorial system in Ukraine as a factor in strengthening territorial development, the state of transition to the second stage of reform. An assessment of the state of resource capacity of communities at this stage is given, the problems that hinder the formation of wealthy communities and the negative consequences for the formation of financial and economic potential of communities and regions are described. Conclusions are formulated.