Лінгвістична експертиза: статус і методологічні презумпції - Ажнюк, Л.В. (Мовознавство, 2012)
Лінгвістична експертиза конфліктного тексту розглядається у статті як один із виявів соціонормативної мовної діяльності. Даючи оцінку тим чи іншим фактам мовлення, лінгвістична експертиза спирається на отримані теоретичною лінгвістикою знання про структуру й функціонування мови, але не може обмежитися лише ними, оскільки потребує також опори на систему комунікативних норм і приписів різного порядку. Сформульовано методологічні засади лінгвістичної експертизи. Запропоновані підходи проілюстровано на прикладі фрагментів кількох лінгвістичних експертиз нормативно-правових текстів, які стали причиною лінгвоправових конфліктів. Forensic linguistic examination of a conflict text is being interpreted as a manifestation of socionormative language activity. In its evaluation of particular speech acts (facts, manifestations) forensic linguistic examination relies on the theoretical linguistics knowledge about the language structure and functioning, but can not be confined to this knowledge as it needs the support of the sys-tem of a variety of communicative norms and prescriptions. A number methodological principles of the forensic linguistic examination are formulated. The approaches discussed are illustrated by the examples of practical examination of the normative legal texts that were behind concrete legal conflicts.