Передумови, моделі та структури промислових кластерних об’єднань - Уткін, В.П. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті розглянуто роль кластерних ініціатив як передумови створення промислових кластерних систем. Представлено певні передумови для ініціації створення кластера, а також формальні фактори, які визначають мотив і першопричину створення кластерів. Визначено функціональні ознаки учасників кластера та їх місце в організаційних моделях. Представлено типи організаційної структури кластерної політики. В статье рассмотрена роль кластерных инициатив как предпосылки создания промышленных кластерных систем. Представлены определенные предпосылки для инициации создания кластера, а также формальные факторы, определяющие мотив и первопричину создания кластеров. Определены функциональные признаки участников кластера и их место в организационных моделях. Представлены типы организационной структуры кластерной политики. The article considers the role of cluster initiatives as a prerequisite for the creation of industrial cluster systems. Certain prerequisites for initiating the creation of a cluster are presented, as well as formal factors that determine the motive and root cause of the creation of clusters. The functional characteristics of cluster members and their place in organizational models are determined. Types of organizational structure of cluster policy are presented.