Сутність поняття «фінансовий моніторинг» у контексті забезпечення національної безпеки - Пушак, Я.Я.; Трушкіна, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті викладено результати експертного опитування українських підприємств для виявлення збитків від економічних злочинів, шахрайства та корупції.
Проаналізовано й узагальнено наукові підходи до визначення поняття «фінансовий моніторинг», які умовно систематизовано у такі групи: система, комплекс заходів, інститут, інструментарій, механізм, складова безпеки, форма фінансового контролю.
Встановлено, що здебільшого під фінансовим моніторингом розуміється система законодавчо закріплених інформаційних, контрольних і правоохоронних процедур; система заходів фінансового, адміністративного, кримінального та оперативно-розшукового характеру; система постійного спостереження; сукупність заходів суб’єктів фінансового моніторингу; інститут фінансового права; інструмент державного регулювання; економіко-правовий механізм у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; складова системи забезпечення економічної безпеки національної економіки; специфічна форма державного фінансового контролю; складова фінансової безпеки держави.
На цій підставі надано авторський підхід до трактування цієї економічної категорії як інструменту забезпечення національної безпеки на основі реалізації сукупності інституційних, нормативно-правових, організаційно-економічних, інноваційних, інвестиційних інформаційних заходів.
У результаті дослідження виявлено, що незважаючи на деякі позитивні законодавчі ініціативи щодо створення й функціонування системи фінансового моніторингу в Україні, все ж таки існують певні проблеми недостатньо ефективного нормативно-правового забезпечення у цьому напрямі. Більшість законодавчих і нормативних документів не кореспондуються один з одним. У деяких з них лише йдеться про гарантування національної безпеки, але не прописано загальних засад фінансового моніторингу як інструменту забезпечення національної безпеки. Не визначено належних інституційних умов розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Не розроблено відповідних механізмів інституційного, організаційно-економічного, фінансового та інформаційного забезпечення функціонування системи фінансового моніторингу з позицій національної безпеки держави. Для вирішення цих проблем визначено напрями вдосконалення нормативно-правового регулювання розвитку системи фінансового моніторингу в Україні. В статье изложены результаты экспертного опроса украинских предприятий для выявления ущерба от экономических преступлений, мошенничества и коррупции.
Проанализированы и обобщены научные подходы к определению понятия «финансовый мониторинг», которые условно систематизированы в следующие группы: система, комплекс мероприятий, институт, инструментарий, механизм, составляющая безопасности, форма финансового контроля.
Установлено, что в большинстве под финансовым мониторингом, как правило, понимается система законодательно закреплённых информационных, контрольных и правоохранительных процедур; система мер финансового, административного, уголовного и оперативно-розыскного характера; система постоянного наблюдения; совокупность мер субъектов финансового мониторинга; институт финансового права; инструмент государственного регулирования; экономико-правовой механизм в сфере предотвращения и противодействия легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путём; составляющая системы обеспечения экономической безопасности; специфическая форма государственного финансового контроля; составляющая финансовой безопасности государства.
На этом основании предложен авторский подход к трактовке этой экономической категории как инструмента обеспечения национальной безопасности на основе реализации совокупности институциональных, нормативно-правовых, организационно-экономических, инновационных, инвестиционных, информационных мероприятий.
В результате исследования выявлено, что, несмотря на некоторые положительные законодательные инициативы по созданию и функционированию системы финансового мониторинга в Украине, все же существуют определённые проблемы недостаточно эффективного нормативно-правового обеспечения в этом направлении. Большинство законодательных и нормативных документов не корреспондируются друг с другом. В некоторых из них речь идёт только о гарантировании национальной безопасности, но не прописаны общие принципы финансового мониторинга как инструмента обеспечения национальной безопасности. Не определены надлежащие институциональные условия развития системы предотвращения и противодействия легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путём. Не разработаны соответствующие механизмы институционального, организационно-экономического, финансового и информационного обеспечения функционирования системы финансового мониторинга с позиций национальной безопасности государства. Для решения этих проблем определены направления совершенствования нормативно-правового регулирования развития системы финансового мониторинга в Украине. The article presents the results of an expert survey of Ukrainian enterprises to identify losses from economic crimes, fraud, and corruption.
The scientific approaches to the definition of the concept of “financial monitoring” are analyzed and generalized, which are conditionally systematized into the following groups: system, set of measures, institute, tools, mechanism, security component, a form of financial control.
It is established that financial monitoring is mostly understood as a system of legally established information, control, and law enforcement procedures; system of measures of financial, administrative, criminal, and operational-search nature; continuous monitoring system; a set of measures of the subjects of financial monitoring; institute of financial law; instrument of state regulation; economic and legal mechanism in the field of prevention and counteraction to legalization (laundering) of proceeds from crime; component of the system of economic security of the national economy; the specific form of state financial control; component of financial security of the state.
On this basis, the author's approach to the interpretation of this economic category as a tool for national security is based on the implementation of a set of institutional, regulatory, organizational and economic, innovative, investment information measures.
The study found that despite some positive legislative initiatives to establish and operate a financial monitoring system in Ukraine, there are still some problems of insufficiently effective regulatory support in this area. Most laws and regulations do not correspond to each other. Some of them are only about guaranteeing national security but do not prescribe general principles of financial monitoring as a tool to ensure national security. Appropriate institutional conditions for the development of a system for preventing and combating the legalization (laundering) of proceeds from crime have not been determined. Appropriate mechanisms for institutional, organizational, economic, financial, and information support for the functioning of the financial monitoring system from the standpoint of national security have not been developed. To solve these problems, the directions of improvement of normativelegal regulation of the development of the financial monitoring system in Ukraine are determined.