Становлення нової якості трудового життя в Україні в умовах цифровізації економіки: концептуалізація дослідження - Новікова, О.Ф.; Панькова, О.В.; Азьмук, Н.А.; Касперович, О.Ю. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті авторами визначено та обґрунтовано складові системного концепту наукового дослідження «Становлення нової якості трудового життя в умовах цифрових трансформацій», яке проводиться в межах цільової програми наукових досліджень НАН України «Становлення нової якості життя» на 2021 рік. Актуальність розробки зазначеного концепту обумовлена швидкою трансформацією соціально-трудової сфери, ринку праці та зайнятості в Україні внаслідок розвитку цифрової економіки та необхідністю становлення нової якості трудового життя в Україні в цих умовах. Ключовою проблемою є відсутність системного та збалансованого концептуального, стратегічного та тактичного бачення розвитку соціально-економічної та трудової сфери в сучасних умовах.
Розроблений авторами концепт містить опис проблемного поля, завдань та змістовного наповнення дослідження. Він є основою експертного опитування з проблем якості трудового життя в умовах цифрових трансформацій. Результати дослідження, проведеного на основі авторського концепту, дозволять удосконалити науково-аналітичне підґрунтя з розробки та реалізації державної соціально-економічної політики України та визначити пріоритетність щодо формування нормативно-правового, організаційно-управлінсько го, інформаційно-комунікативного та іншого забезпечення становлення нової якості трудового життя в умовах цифрових трансформацій.
Показано доцільність подальшого використання цього концепту, що дозволить уточнити та обґрунтувати дослідницькі пошуки та пріоритети, створити передумови для започаткування та проведення на постійній основі комплексного моніторингу стану соціально-трудової сфери в умовах цифровізації економіки. В статье авторами определены и обоснованы составляющие системного концепта научного исследования «Становление нового качества трудовой жизни в условиях цифровых трансформаций», которое проводится в рамках целевой программы научных исследований НАН Украины «Становление нового качества жизни» на 2021. Актуальность разработки указанного концепта обусловлена быстрой трансформацией социально-трудовой сферы, рынка труда и занятости в Украине в результате развития цифровой экономики и необходимостью становления нового качества трудовой жизни в Украине в этих условиях. Ключевой проблемой является отсутствие системного и сбалансированного концептуального, стратегического и тактического видения развития социально-экономической и трудовой сферы в современных условиях.
Разработанный авторами концепт содержит описание проблемного поля, задач и содержательного наполнения исследования. Он является основой экспертного опроса по проблемам качества трудовой жизни в условиях цифровых трансформаций. Результаты исследования, проведенного на основе авторского концепта, позволят усовершенствовать научно-аналитическое обеспечение разработки и реализации государственной социально-экономической политики Украины и определить приоритетность по формированию нормативно-правовых, организационно-управленческих, информационно-коммуникативных и других механизмов становления нового качества трудовой жизни в условиях цифровых трансформаций.
Показана целесообразность дальнейшего использования этого концепта, что позволит уточнить и обосновать исследовательские поиски и приоритеты, создать предпосылки для формирования и проведения на постоянной основе комплексного мониторинга состояния социально-трудовой сферы в условиях цифровизации экономики. The article identifies and substantiates the components of the system concept of scientific research "Formation of a new quality of working life in the context of digital transformations", which is carried out within the target program of scientific research of the National Academy of Sciences of Ukraine "Formation of a new quality of life". The urgency to develop this concept is due to the rapid transformation of the social and labor fields, labor market in Ukraine under the influence of the development of the digital economy and the need for a achieving new quality of working life in Ukraine in this context. The key problem is the lack of a systemic and balanced conceptual, strategic and tactical vision of the development of socio-economic and labor fields in these conditions.
The concept developed by the authors contains a description of the problem field, tasks and content of the study. This concept is the basis of an expert survey on the quality of working life in the context of digital transformations. The results of the research, conducted on the basis of the author's concept, will improve the scientific and analytical basis for the development and implementation of state socio-economic policy in Ukraine. It will also allow to determine the priority of the formation of regulatory, organizational, managerial, information and communication and other support for the formation of a new quality of working life in the context of digital transformations.
The expediency of further use of this concept is revealed, which will allow to specify and substantiate research priorities and to create preconditions for initiating and conducting on a permanent basis comprehensive monitoring of the social and labor fields in the context of digitalization of the economy.