Зауваження та пропозиції до проєкту Закону України «Про підтримку та розвиток інноваційної діяльності» - Підоричева, І.Ю.; Ляшенко, В.І.; Антонюк, В.П.; Шевцова, Г.З.; Швець, Н.В.; Землянкін, А.І. (Вісник економічної науки України, 2021)
Пропозиції фахівців Інституту економіки промисловості НАН України підготовлено в рамках громадського обговорення проєкту Закону України «Про підтримку та розвиток інноваційної діяльності», запропонованого Міністерством освіти і науки України 13 жовтня 2021 р. на офіційному сайті (посилання: https://mon.gov.ua/ua/news/gromadske-obgovorennya-za konoproyekt-shodo-pidtrimki-ta-rozvitku-innovacijnoyi-diyalnosti?fbclid=IwAR1TZx8pjHrpYmKglHDqRSPgSiLNumPKwx0NWXRstPleZxW4ERTU9sUmqXk). Обґрунтовано пропозиції щодо доопрацювання та удосконалення проєкту Закону України «Про підтримку та розвиток інноваційної діяльності» у частині доповнення й редагування окремих його статей, усунення протиріч з іншими нормативно-правовими актами України. Пропозиції стосуються уточнення визначення термінів (стаття 1), повноважень органів законодавчої та виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності (статті 3-13), елементів інноваційної інфраструктури (статті 14, 17-18), поняття, принципів, мети і завдань здійснення державної політики у сфері інноваційної діяльності (статті 24, 25), засад, принципів і методів державної підтримки інноваційної діяльності (статті 28, 29). Вказані пропозиції спрямовано на удосконалення інституціонального забезпечення розвитку інноваційної діяльності та формування дієвої національної інноваційної екосистеми України. Окремі зауваження та пропозиції було враховано Директоратом науки та інновацій МОН України при доопрацюванні вищезазначеного законопроєкту та оприлюднено на офіційному сайті за посиланням https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2021/11/11/Zvit.HO.proyekt.ZU-Pro.pidtr.rozv.innovats.diyal.11.11.pdf. Предложения специалистов Института экономики промышленности НАН Украины подготовлены в рамках общественного обсуждения проекта Закона Украины «Про поддержку и развитие инновационной деятельности», предложенного Министерством образования и науки Украины 13 октября 2021 г. на официальном сайте (ссылка: https://mon.gov.ua /ru/ news/ gromadske-obgovorennya-zakonoprojekt-shodo-pidtrimki-ta-rozvitku-innovacijnoyi-diyalnosti?fbclid=IwAR1TZx8pj HrpYmKglHDqRSPgSiLNumPKwx0NWXRstPleZxW4). Обоснованы предложения по доработке и усовершенствованию проекта Закона Украины «Про поддержку и развитие инновационной деятельности» в части дополнения и редактирования отдельных его статей, устранения противоречий с другими нормативно-правовыми актами Украины. Предложения касаются уточнения определения терминов (статья 1), полномочий органов законодательной и исполнительной власти в сфере инновационной деятельности (статьи 3-13), элементов инновационной инфраструктуры (статьи 14, 17-18), понятия, принципов, целей и задач осуществления государственной политики в сфере инновационной деятельности (статьи 24, 25), основ, принципов и методов государственной поддержки инновационной деятельности (статьи 28, 29). Указанные предложения направлены на усовершенствование институционального обеспечения развития инновационной деятельности и формирование действенной национальной инновационной экосистемы Украины. Отдельные замечания и предложения были учтены Директоратом науки и инноваций МОН Украины при доработке вышеупомянутого законопроекта и обнародованы на официальном сайте по ссылке https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2021/11/11/Zvit.HO.proyekt.ZU-Pro.pidtr.rozv.innovats.diyal.11.11.pdf. The proposals of the specialists of the Institute of Industrial Economics of the National Academy of Sciences of Ukraine were prepared within the framework of public discussion of the draft Law of Ukraine "On the Support and Development of Innovative Activity" proposed by the Ministry of Education and Science of Ukraine on October 13, 2021, on the official website (link: https://mon.gov.ua /ru/news/gromadske-obgovorennya-zakonoprojekt-shodo-pidtrimki-ta-rozvitku-innovacijnoyi-diyalnosti?fbclid=IwA R1TZx8pjHrpYmKglHDqRSPgSiLNumPKwx0NWXRstPleZxW4) Proposals for the revision and improvement of the draft Law of Ukraine "On the Support and Development of Innovative Activity" are substantiated in terms of supplementing and editing its articles, eliminating contradictions with other normative legal acts of Ukraine. The proposals relate to the clarification of the definition of terms (Article 1), the powers of the legislative and executive authorities in the field of innovation (Articles 3-13), elements of the innovation infrastructure (Articles 14, 17-18), the concept, principles, goals, and objectives of the implementation of state policy in the field of innovation (Articles 24, 25), the foundations, principles, and methods of state support for innovation (Articles 28, 29). These proposals are aimed at improving the institutional support for the development of innovative activities and the formation of an effective national innovation ecosystem in Ukraine. Certain comments and suggestions were taken into account by the Directorate of Science and Innovation of the Ministry of Education and Science of Ukraine when finalizing the above-mentioned draft law and made public on the official website at the link: https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2021/11/11/Zvit.HO.proyekt.ZU-Pro.pidtr.rozv.innovats.diyal.11.11.pdf.