Граматика у феноменологічному вимірі - Широков, В.А.; Шевченко, І.В. (Мовознавство, 2012)
У статті обговорюється феноменологічний підхід до розуміння граматичних феноменів і
формалізації граматичного опису природної мови. Сформульовано модель мовної картини
світу, в концептуальному представленні якої виділяються спостережувані і безпосередньо
неспостережувані компоненти. Для формалізованого опису зазначеної когнітивної ситуації
запропоновано застосувати введене А. М. Колмогоровим поняття стану мовної одиниці. Розглянуто
когнітологічний статус теорій, які допускають оперування як спостережуваними, так
і безпосередньо неспостережуваними величинами. This paper discusses a phenomenological approach to the understanding of grammatical
phenomena and formalization of grammatical description of natural language. A model of linguistic
picture of the world is formulated and in its conceptual representation observable and directly
unobservable components are selected. For a formal description of that cognitive situation it is
prompted to apply the notion of state of a linguistic unit introduced by A. Kolmogorov.
The cognitological status of theories that allow manipulation of both observable and directly
unobservable variables is considered.