Суржик як об’єкт наукових досліджень і дискусій - Томіленко, Л.М. (Мовознавство, 2012)
У статті порушено актуальну на сьогодні проблему змішаного українсько-російського
мовлення, відомого під назвою «суржик». Розглянуто визначення цього поняття у вітчизняній
лінгвістиці, причини появи суржику тощо. Проаналізовано погляди вчених щодо носіїв суржику,
ознак суржикового мовлення, суржикізмів. Також описано методи боротьби за чистоту
мовлення в сучасній лінгводидактиці. This article raises currently topical problem of mixed Ukrainian-Russian speech, widely known as «surzhik». It deals with the definition of this term in linguistics, studies causes of such mixed language and territory of spread of the given phenomenon. Analyzes viewpoints of scientists concerning surzhik-speakers, signs of surzhik speech, surzhikisms. Language purity control methods in modem linguodidactics are also described.