Римське право і сучасне європейське право - Вовк, В.М. (Порівняльно-правові дослідження, 2009)
Статтю присвячено питанням ідейних витоків сучасного європейського права; акцентується увага на таких явищах римської правової дійсності, як індивідуалізм, справедливість, космополітизм, мультикультуралізм та ін. Римське право розуміється як ідеологічно-культурне утворення, яке стало одним з основоположних чинників формування сучасного права Європи. Статья посвящена вопросам идейных истоков современного европейского права; акцентируется внимание на таких явлениях римской правовой действительности, как индивидуализм, справедливость, космополитизм, мультикультурализм и др. Римское право понимается как идеологическо-культурное явление, которое стало одним из основоположных факторов формирования современного права Европы. The article is devoted to the questions of ideological sources of modern European law; attention is paid to the following aspects of Roman law reality: individualism, іustice, cosmopolitism, multiculturism etc. Roman law is understood as ideological cultural formation that became one of the essential factors of the development of modern European law.