Про вплив сучасної української мови на російську: субстантивація прикметника круглый у текстах футбольних репортажів он-лайн - Кіклевич, А. (Мовознавство, 2013)
У статті досліджується нове явище сучасної російської мови—використання прикметника круглий у значенні іменника мяч. Це явище спостерігається в писемних текстах футбольних репортажів в інтернеті, он-лайн. Семантичний і граматичний аспекти метонімічного використання прикметника круглий, на думку автора, є аномалією, тому що це не узгоджується з процесами деривації російської мови. Автор вважає, що причина цього явища полягає в стилістичній і виражальній функції оказіональної метонімії, і показує, що форма знахідного відмінка прикметника круглий збігається з формою родового відмінка в «одеському жаргоні», який сформувався на польсько-українському мовному субстраті. The author explores the new phenomenon in the modem Russian language — the use of adjective kruglyj with the meaning of the noun rnjac. This phenomenon is observed in the written texts of football reportages on the Internet, on-line. The author shows that the semantic and grammatical aspect of metonymic use of the adjective kruglyj is an anomaly because it is not in accordance witb the Russian processes of derivation. The author believes that the reason for this phenomenon lies in the stylistic and expressive function of the occasional metonymy, and shows that the source of accusative form of adjective kruglyj identical with genitive form is a slang of Odessa, which was been formed on the Polish-Ukrainian linguistic substratum.