Методологія когнітивних досліджень: перспективи емпіричного підходу - Кудрявцева, Н.С. (Мовознавство, 2013)
Стаття присвячена розгляду основних методів дослідження, застосовуваних у парадигмі сучасної когнітивної лінгвістики. Найпродуктивнішою методикою визнається теорія прототипів Дж. Лакоффа з огляду на її найбільший емпіричний потенціал. Здійснюється спроба доповнити прототипний підхід етимологічним аналізом, спираючись на вчення про внутрішню форму слова О. О. Потебні. The article contains a survey of the basic methodology used in the paradigm of contemporary cognitive linguistics. G. Lakoffs theory of prototypes is recognized as the most productive method of study in view of its biggest empirical potential. There is made an attempt to complement the prototype theory with etymological analysis based on Potebnia’s conception of the internal form of the word.