Актуальний історизм і проблема мовних прав в Україні - Радевич-Винницький, Я.К. (Мовознавство, 2013)
У статті обґрунтовується необхідність урахування наслідків процесів, які відбувалися в минулому, для адекватного забезпечення мовних прав представників різних етносів та етнічних груп сучасної України. Ідеться про депортації, етноцид, лінгвоцид та інші види колоніального насильства. Подолання наслідків цих процесів у мовній сфері має відбуватися згідно з Конституцією України та на основі європейських правових стандартів, зокрема Загальної декларації мовних прав (Барселона, 1996). The article substantiates the need to consider the consequences of the processes that occurred in the past to adequately ensure linguistic rights of different ethnicities and ethnic groups of modem Ukraine. It’s about deportation, ethnocide, linguocide and other forms of colonial violence. Overcoming the effects of these processes in the language area should be in accordance with the Constitution of Ukraine and on the basis of European legal standards, in particular, the Universal Declaration of Linguistic Rights (Barcelona, 1996).