Равновесия ионизации HCl в разбавленных спиртовых растворах - Булавин, В.И.; Вьюнник, И.М. (Украинский химический журнал, 2005)
Произведен расчет многостадийного процесса ионизации HCl в н-спиртах — от метилового до октилового — при 25 °С с использованием экспериментальных и расчетных констант ряда стадий. В основу расчета положена схема ионизации кислот Н.А. Измайлова, дополненная стадиями конверсии КИП в РИП и диссоциации РИП на ионы. Проведено розрахунок багатостадійного процесу йонізації HCl у н-спиртах від метилового до октилового при 25 °С з використанням експериментальних та розрахункових констант ряду стадій. Основою розрахунку є схема йонізації кислот Н.А. Ізмайлова, яку доповнено стадіями конверсії контактних йонних пар (КІП) у розділені розчинником йонні пари (РІП) та дисоціації РІП на йони. The calculation of many-stage ionization process for HCl in normal alcohols (from methanol to octanol) was carried out at 25 °C. Experimental and theoretycally calculated constants for some stages was used. We use the Izmaylov’s acid ionization scheme with conversion stage of contact ion pair to solvate separated ion pair (CIP to SSIP). Dissociation of SSIP to ions also was took into account.