Адсорбция красителей и ПАВ на активном угле Фильтрасорб 300 - Кац, Б.М.; Пурич, А.Н.; Солдаткина, Л.М. (Украинский химический журнал, 2005)
Для адсорбционного выделения красителей прямого алого и прямого бордо, а также катионного ПАВ бромида гексадецилпиридиния впервые использован активный уголь марки Фильтрасорб 300. Определено время наступления адсорбционного равновесия исследованных адсорбтивов. Изучены и проанализированы изотермы адсорбции, найдены константы адсорбционного равновесия. Проведен термодинамический анализ процесса адсорбции прямых красителей и катионного ПАВ. Для адсорбційного виділення барвників прямого червоного та прямого бордо, а також катіонної ПАР броміду гексадецилпіридинію вперше використано активне вугілля марки Фільтрасорб 300. Визначено час досягнення адсорбційної рівноваги досліджених адсорбтивів. Вивчені та проаналізовані ізотерми адсорбції, розраховані константи адсорбційної рівноваги. Проведено термодинамічний аналіз процесу адсорбції прямих барвників та катіонної ПАР. For the first time the active carbon Filtrasorb 300 type was used for Direct Vermilion and Direct Claret dyes as well as for the cationic surfactant hexadecylpiridinium bromide adsorption removal. The time of adsorption equilibrium ascertainment for the studied adsorbates was stated. The adsorption isotherms were studied and ana- lyzed, the adsorption equilibrium constants were found. The thermodynamic analysis adsorption process of the direct dyes and the cationic surfactant was made.