Формування нової системи соціальних цінностей і пріоритетів українського суспільства (на матеріалах української мови кінця XX—початку XXI ст.). V - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2014)
Див. початок: Мовознавство.— 2012.— № 3.— С. 3-31; № 5.— С. 13—40; № 6.— С. 3-22;
2013,— №6,— С. 3-26.
У статті розглядаються основні номінативно-аксіологічні тенденції в розвитку лексико-
фразеологічного складу, системи словотворчих засобів та арсеналу прагматико-стилістичних
засобів української мови кінця XX — початку XXI ст. під впливом мовної глобалізації: а) актуалізація
поняття успіху як однієї з основних суспільних цінностей (його чинників, ознак,
символів, шляхів і засобів його досягнення, одиниць його виміру); б) зміни в мовних системах
оцінювання; в) нові явища в прагматиці української мови. The article focuses on the main nominative and axiological tendencies in the development of
lexical-phraseological structures, of word-building means systems, and of pragmatic means stock in
the Ukrainian language of the late XXth — early XXIst century, occurring under the influence of language
globalization: a) actualization of the concept of «success» as one of the cardinal social values
(its factors, signs, symbols, ways, and means of achieving it, units its measuring); b) changes in the
language evaluation systems; c) new phenomena in pragmatics of the Ukrainian language.