Особливості синтезу та спікання Sc-, Nb-вмісного матеріалу на основі дититанату лантану - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С. (Украинский химический журнал, 2005)
Встановлені основні особливості синтезу полікристалічного матеріалу складу La₄Ti₃Sc₀.₅Nb₀.₅O₁₄за допомогою методу сумісного осадження гідроксидів (МСОГ) та з використанням золь–гель технології. Показана доцільність синтезу вихідного порошку за МСОГ для одержання високощільної, малопористої поліфункціональної кераміки La₄Ti₃Sc₀.₅Nb₀.₅O₁₄, визначені температурні умови спікання холоднопресованих зразків. Установлены основные особенности синтеза поликристаллического материала состава La₄Ti₃Sc₀.₅Nb₀.₅O₁₄с помощью метода совместного осаждения гидроксидов (МСОГ) и с использованием золь–гель технологии. Показана целесообразность синтеза исходного порошка по МСОГ для получения высокоплотной, малопористой полифункциональной керамики La₄Ti₃Sc₀.₅Nb₀.₅O₁₄, определены температурные условия спекания холоднопрессованных образцов. The peculiarities of synthesis of polycrystalline material of La₄Ti₃Sc₀.₅Nb₀.₅O₁₄ composition by the method of co-precipitated hydroxides (MCPH) and sol–gel technology has been determined. It has been showed the appropriateness of synthesis of initial powder by the MCPH for obtaining highly-compactness, lowporosity polyfunctional ceramics of La₄Ti₃Sc₀.₅Nb₀.₅O₁₄ and the temperature conditions of cold-pressed sample sintering has been determined.