Кінетика та механізм окиснення нітротолуолів озоном у розчині оцтової кислоти - Андреєв, П.Ю.; Галстян, Г.А.; Галстян, А.Г. (Украинский химический журнал, 2005)
Встановлено, що озон реагує з нітротолуолами по двох конкуруючих напрямках — по метильній групі і ароматичному кільцю. Досліджено вплив структури нітротолуолів та температури на селективність окиснення по метильній групі. Запропоновано механізм окиснення нітротолуолів озоном у розчині оцтової кислоти. Установлено, что озон реагирует с нитротолуолами по двум конкурирующим направлениям. Исследовано влияние структуры и температуры на селективность окисления по метильной группе. Предложен механизм окисления нитротолуолов озоном в растворе уксусной кислоты. It has been found that ozone reacts with nitrotoluenes in two competitive directions. The influence of structure and temperature upon oxidation selectivity on a methyl group has been investigated. The mechanism of nitrotoluene oxidation by ozone in the solution of acetic acid has been proposed.