Комплекси цинку (ІІ), кадмію (ІІ) і ртуті (ІІ) з ненасиченим гетерополіаніоном РМо₁₁О₃₉⁷⁻ - Трохименко, О.М. (Украинский химический журнал, 2005)
Методом ЯМР ³¹Р і електронної спектроскопії та елементного аналізу вивчено умови утворення комплексів цинку (II), кадмію (II) i ртуті (II) з ненасиченим моновакантним гетерополіаніоном РМо₁₁О₃₉⁷⁻. Встановлено утворення у водних розчинах за рН 1.5—4.7 комплексів зі співвідношенням фосфор : метал : молібден = 1:1:11, які виділено у вигляді малорозчинних цезієвих солей. Методом ЯМР ³¹Р, электронной спектроскопии и элементного анализа исследованы условия образования комплексов цинка (II), кадмия (II) и ртути (II) с ненасыщенным моновакантным гетерополианионом РМо₁₁О₃₉⁷⁻. Установлено образование в водных растворах при рН 1.5—4.7 комплексов с соотношением фосфор : металл : молибден = 1:1:11, которые выделены в виде малорастворимых цезиевых солей. It is studied by methods of NMR ³¹Р and electronic spectroscopy and element analyses the conditions the formation complexes of zinc (II), cadmium (II) and mercurium (II) with unsaturated monovacant heteropolyanion РМо₁₁О₃₉⁷⁻. It is established the formation in water solution by рН 1.5—4.7 complexes with relationship phosphor : metal : molibdenіum = 1:1:11, which were precipitated as insoluble salt with Сs⁺ cations.