Початкові стадії рідкофазного окиснення октену-1 у присутності боридів хрому і молібдену - Трач, Ю.Б.; Булгакова, Л.В. (Украинский химический журнал, 2005)
Досліджено початкові стадії рідкофазного окиснення октену-1 молекулярним киснем у присутності боридів хрому CrB₂ і молібдену МоB₂. Показано, що зародження радикалів у реакційній системі здійснюється внаслідок каталітичного і некаталітичного бімолекулярного розпаду гідропероксиду. Розраховано кінетичні параметри процесу. Исследованы начальные стадии жидкофазного окисления октена-1 молекулярным кислородом в присутствии боридов хрома CrB₂ и молибдена МоB₂. Показано, что зарождение радикалов в реакционной системе осуществляется в результате каталитического и некаталитического бимолекулярного разложения гидропероксида. Рассчитаны кинетические параметры процесса. The initial stages of liquid phase oxidation of octene-1 by molecular oxygen in the presence of chromium and molybdenum borides were investigated. It was shown radical gener ation was the result of catalytic and noncatalytic bimolecular decomposition of hydroperoxide. The kinet ic parameters of the process were calculated.