Вплив температури та добавок диметилформаміду на стан інтермолекулярного полікомплексу на основі полівінілового спирту та поліакриламіду - Куцевол, Н.В.; Мельник, Н.П.; Высоцька, В.І.; Гeнe, Ж.-M.; Сыромятніков, В.Г. (Украинский химический журнал, 2005)
Методами віскозиметрії та пружного розсіювання світла вивчено вплив температури та добавок ДМФА на стан інтeрполімерного комплексу на основі полівінілового спирту та поліакриламіду в розчині. Показано, що, найбільш імовірно, після руйнування Н-зв’язків, які стабілізують полікомплекс, у вузькому температурному інтервалі відбувається перехід системи від стану інтраПК до суміші індивідуальних полімерних компонентів у розчині. Методами вискозиметрии и упругого рассеяния света изучено влияние температуры и добавок ДМФА на состояние интерполимерного комплекса на основе поливинилового спирта и полиакриламида в растворе. Показано, что, наиболее вероятно, после разрушения Н-связей, стабилизирующих поликомплекс, в узком температурном интервале происходит переход системы из состояния интерПК к смеси индивидуальных полимерных компонентов в растворе. The influence of temperature and additives of DMF on the state of interpolycomplexes based on poly(vinyl alcohol) and polyacrylamide in solution has been investigated by viscometry and light scattering methods. It was shown that most probably the destruction of H-bonds stabilizing of intraPC caused the system transition from intraPC state to molecularly dispersed PAA and PVA chains in solution within narrow temperature range.