Літературна норма в прескрипціях кінця XIX — початку XX ст. і мовна практика - Коць, Т.А. (Мовознавство, 2014)
У статті проаналізовано лексичні, морфологічні, синтаксичні, стилістичні процеси кінця XIX — початку XX ст. у зв’язку з тенденціями літературної норми. Особливу увагу звернено на функціонування варіантів, узагальнено основні напрями розвитку системи української мови. The research present an analysis of lexical, morphological, syntactical, stylistical processes in prescription used in early 19th — late 20th century in the context of literary Ukraine. Special attention is paid to the functioning of variants. The main changes in the system Ukraine are generalized as well.