Физико-химический анализ системы Сu—Co—Fe—O - Зиновик, М.А.; Зиновик, Е.В. (Украинский химический журнал, 2005)
Построена диаграмма фазовых равновесий в системе CuFe₂O₄—Cu₀.₅Fe₂.₅O₄—CoFe₂O₄ на воздухе, а также исследованы зависимость свойств от состава на температурных границах гомогенности шпинельных твердых растворов и кристаллохимические превращения при их восстановлении. Получено аналитическое выражение связи равновесного давления кислорода PO2 над растворами с составом и температурой. Побудованo діаграму фазових рівноваг у системі CuFe₂O₄—Cu₀.₅Fe₂.₅O₄—CoFe₂O₄ на повітрі, а також досліджені залежності параметру кристалічної сітки, магнітного моменту і точки Кюрі від складу на температурних межах гомогенності шпінельних твердих розчинів і кристалохімічні перетворення при їх відновленні. Одержано аналітичний вираз зв’язку рівноважного тиску кисню над розчинами зі складом і температурою, що дозволяють проводити їх синтез по заданій програмі. Diagram of phase equilibrium in CuFe₂O₄—Cu₀.₅Fe₂.₅O₄—CoFe₂O₄ system on the air has built and dependences of crystal gauze, magnetic moment and curie temperature limits of solid solution homogeneity and crystal-chemical transformation are investigated. The analytical expression of connection of balanced oxygen pressure over solution with compound and temperature with allow to make synthesis on given program is defined.