Образование частиц оксидов железа в водном растворе крахмала - Кисленко, В.Н.; Тыпило, И.В. (Украинский химический журнал, 2005)
Исследован процесс формирования гидроксидов и оксидов железа в растворе крахмала и сахаров при различных рН среды. Показано, что в растворе крахмала размер дисперсных частиц практически не меняется до рН среды, близкого к 11, а затем снижается, тогда как в растворе сахарозы размер частиц гидроксидов железа увеличивается с возрастанием рН до 8, а затем снижается в результате образования оксидов железа. При взаимодействии крахмала с ионами железа (III) протекает окисление концевых альдегидных групп крахмала и образование комплексов железа с крахмалом. Предложен механизм формирования частиц оксидов железа при изменении рН среды. Досліджено процес формування гідроксидів та оксидів заліза в розчині крохмалю та цукрів при різних рН середовища. Показано, що в розчині крохмалю розміри дисперсних частинок практично не змінюються до рН середовища, близького до 11, а потім зменшуються, тоді як в розчині сахарози розмір частинок гідроксидів заліза збільшується зі зростанням рН до 8, а потім зменшується як результат утворення оксидів заліза. При взаємодії крохмалю з йонами заліза (III) відбувається окиснення кінцевих альдегідних груп крохмалю та утворення комплексів заліза з крохмалем. Запропоновано механізм утворення частинок оксидів заліза при зміні рН середовища. The process of formation of ferrous hydroxides and oxides in the solution of starch and saccharides at different pH of medium were investigated. The size of dispersed particles in starch solution does not change practically till pH close to 11, then decreases. At the same time, the size of particles of ferrous hydroxides in saccharose solution increases when pH increases till 8, then it decreases as the result of ferrous oxides formation. At the treatment of starch with ferric ions, the oxidation of the end aldehyde groups of starch takes place and ferrous complex with starch forms. The mechanism of formation of ferrous oxide particles at the change of pH is proposed.