Квантово-хiмiчне моделювання взаємодії наночастинок кремнезему з водним розчином хлориду натрію - Кравченко, А.А.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В. (Украинский химический журнал, 2005)
Неемпіричним та напівемпіричним (РМ3) методами СУП МО ЛКАО виконано квантово-хімічні розрахунки рівноважної просторової будови та ентальпії утворення гідратованих комплексів хлориду натрію на поверхні наночастинок кремнезему. Досліджено механізм гідролітичної дисоціації молекули хлориду натрію та показано найбільш імовірні шляхи адсорбції асоціативних гідратованих комплексів на поверхні високодисперсного кремнезему. Неэмпирическим и полуэмпирическим (РМ3) методами ССП МО ЛКАО проведены квантово-химические расчеты пространственного строения и энтальпии образования гидратированных комплексов хлорида натрия на поверхности наночастиц кремнезема. Исследован механизм гидролитической диссоциации молекулы хлорида натрия и показаны наиболее вероятные пути адсорбции ассоциативных гидратированных комплексов на поверхности высокодисперсного кремнезема. Quantum chemical calculations have been made of geometry and enthalpy of formation of sodium chloride hydrated complexes on the surface of silica nanoparticles by SCF MO LCAO ab initio and semiempirical (PM3) methods. The mechanism of hydrolytic dissociation of sodium chloride molecule has been studied and the most proper ways of adsorption of associative hydrated complexes on high disperse silica surface have been demonstrated.