Синтез и свойства кремний-, фосфор-, алюминийсодержащих полиуретанов - Лебедев, Е.В.; Ищенко, С.С.; Будзинская, В.Л. (Украинский химический журнал, 2005)
Приведены методики синтеза неорганических кремний-, фосфор-, алюминийсодержащих олигомеров — алюмофосфатов, силикополифосфата и силикоалюмофосфата натрия. Методом ИК-спектроскопии показано, что при взаимодействии этих олигомеров с изоцианатами основными продуктами являются полимочевина, уретаналюмофосфаты, уретансиликополифосфаты, уретансиликоалюмофосфаты. Полученные материалы на основе кремний-, фосфор-, алюминийсодержащих полиуретанов — негорючие или способны к самозатуханию. Приведені методики синтезу неорганічних кремній-, фосфор-, алюмінійвмісних олі- гомерів — алюмофосфатів, силікополіфосфату та силікоалюмофосфату натрію. Методом ІЧ-спектроскопії показано, що при взаємодії таких олігомерів з ізоціанатами основними продуктами реакції є полісечовина, уретаналюмофосфати, уретансилікополіфосфати, уретансилікоалюмофосфати. Одержані матеріали на основі кремній-, фосфор-, алюмінійвмісних поліуретанів — негорючі або здатні до самогасіння. In operation the techniques of synthesis inorganic silicon, phosphorum, aluminum-contained of oligomers — of alumophosphates, silicapolyphosphates, silicoalumophosphates, of a sodium are reduced. By a method the IR spectroscopy is exhibited, that at interaction of these oligomers with isocyanates main products are a polyurea, urethanealumophosphates, urethanesilicapolyphosphates, urethane-silicoalumophosphates. The obtained materials on a basis silicon, phosphorum, aluminum-contained of polyurethanes — non-combustible or are capable to self-fading.