Мета покарань в українському і російському кримінальному праві (середина ХVІІ — кінець ХVІІІ ст.) - Сіманчук, М.В. (Порівняльно-правові дослідження, 2009)
Досліджується взаємозв’язок між метою покарання і правосвідомістю, ментальністю та характером світогляду українців та росіян у середині ХVIІ — наприкінці ХVIІІ ст. Аналізуються такі види мети покарань: відшкодування матеріальних збитків, поповнення державної скарбниці, залякування, відплата за вчинений злочин, запобігання повторному злочину, виправлення злочинця, захист церковного укладу тощо. В статье исследуется взаимосвязь между целью наказания и правосознанием, менталитетом и характером мировоззрения украинцев и россиян в середине ХVIІ — конце ХVIІІ в. Анализируются такие виды цели наказаний: возмещение материальных убытков, пополнение государственной казны, устрашение, расплата за совершенное преступление, предупреждение повторных преступлений, исправление преступника, защита церковного уклада и т.д. The article investigates the interrelation of the penalty target and legal conscience, mentality and world-view nature of Ukrainians and Russians in the midXVII — end XVIII centuries. Attention is given to the following kinds of penalty targets: payment of damages, replenishing the treasury, intimidation, requital for the committed crime, prevention of a crime recurrence, treatment of criminal, protection of the church setup, etc.