Різнолігандні комплекси лантану з ксиленоловим оранжевим на поверхні хімічно модифікованих кремнеземів - Ковальчук, Т.В.; Костенко, Л.С.; Зайцев, В.М. (Украинский химический журнал, 2005)
Методами спектроскопії дифузійного відбиття досліджено утворення різнолігандних комплексів La (ІІІ) iз закріпленими на поверхні кремнезему комплексонами SiO₂~L (L — етилендіамінтетраоцтовa, імінодіоцтовa, амінодифосфоновa та о-саліциламінометилфосфоновa кислоти) та водним розчином ксиленолового оранжевого (КО). Показано, що зв’язування КО відбувається за рахунок комплексоутворення по механізму приєднання КО до вихідного комплексу SiO₂~L₂×La³⁺. При цьому утворюються стійкі при рН 5—8 комплекси, що відповідають складу (SiO₂~L₂×La³⁺)₂×КО. Методами потенциометрии и спектроскопии диффузного отражения исследовано образование разнолигандных комплексов La (ІІІ) с закрепленными на поверхности силикагеля комплексонами SiO₂~L (этилендиаминтетрауксусной, иминодиуксусной, салициламинометилфосфоновой и аминодифосфоновой кислот) и водным раствором ксиленолового оранжевого (КО). Показано, что связывание КО не сопровождается депротонированием и происходит за счет комплексообразования по механизму присоединения КО к исходному комплексу SiO₂~L₂×La³⁺. При этом образуются устойчивые при рН 6—8 комплексы состава (SiO₂~ L₂×La³⁺)₂×КО. Formation of mixed-ligand complexes of La (ІІІ) with aqueous solution of xylenole orange (XO) from one part and silica-grafted complexones (SiO₂~L, where L — ethylendiaminetetraacetic, iminodiacetic, salicylaminomethylphosphonic and aminodiphosphonic acid) from the other part was studied with the use of potentiometry and UV-Vis spectroscopy. Adsorption of XO is pH-independent and proceeds via its coordination to preformed grafted complexes SiO₂~L₂×La³⁺. It results in formation of stable (рН 6—8) mixed-ligand complexes with structure (SiO₂~L₂×La³⁺)₂×XО.