Семантико-граматичне енергетичне ядро дієслівності - Загнітко, А.П. (Мовознавство, 2014)
У жовтні цього року виповнюється 60 років члену-кореспонденту Національної академії
наук України, докторові філологічних наук, професору, завідувачеві кафедри української мови
та прикладної лінгвістики Донецького національного університету (до 15.09.2014), завідувачеві
відділу інформатики Українського мовно-інформаційного фонду НАН України, лауреату
премії ім. О. О. Потебні НАН України, науковому редактору журналу «Лінгвістичні
студії» Анатолію Панасовичу Загніткові. А. П. Загнітко відомий своїми дослідженнями з
різних питань сучасної україністики — морфології та синтаксису, функційної та
відмінкової граматики, лінгвістики тексту, філософії мови, мовної політики та сучасного
стану і тенденцій розвитку українського граматичного ладу, у галузях загального, слов’янського і зіставного мовознавства, насамперед лінгвістичної типології, теорії граматизації. У доробку Анатолія Панасовича є також словники лінгвістичної термінології, словники української мови, підручники та навчальні посібники. Щиро вітаємо А. П. Загнітка з ювілеєм і пропонуємо читачам його нову розвідку.
У статті розглянуто семантико-граматичне енергетичне ядро дієслівності з послідовним
визначенням статусу категорій часу, виду, перехідності /неперехідності, стану, способу, особи,
числа у внутрішньочастиномовному структуруванні дієслова та їхнього вияву в реченнєвій структурі. Схарактеризовано ієрархію семантико-синтаксичної категорії валентності зі встановленням особливостей її морфологічно опосередкованого вираження, визначено закономірності
шпліцитної та експлілитної реалізації валентності. It is considered the semantic-grammatical verbality kernel with the consistent definition
of the categories of tense, aspect, transitivity / intransitivity, voice, person, number in the
inner-parts-of-speech verb structuring and their manifestation in sentence structure. It is characterized
the hierarchy of the semantic-syntactic valence category setting up its morphologically mediated
expression peculiarities, determined the patterns of the implicit and explicit valence realization.