"Акти (Протоколи) Полтавського полкового суду" (1683-1750рр.) як пам’ятка української мови - Москаленко, Л.А. (Мовознавство, 2014)
Стаття присвячена аналізові палеографічних, фонетичних, лексичних, морфологічних,
синтаксичних і стилістичних особливостей однієї з пам’яток української мови козацької
доби — «Актів (протоколів) Полтавського полкового суду», а також обґрунтуванню
необхідності видання цієї пам’ятки для вивчення не тільки історії української мови, а й історії
України майже за 67 років: з 1683 до 1750. The article is devoted to the paleographic analysis, phonetic, lexical, morphological, syntactic
and stylistic features of one of the monuments of the Ukrainian language of the Cossack era — «Acts
(protocols) of the Poltava regiment of the court», as well as the rationale for the publication of this
monument to explore not only the history of the Ukrainian language, but also the history of Ukraine
for almost 67 years from 1683 until 1750.