Народжується текст (З досвіду відомих авторів) - Селігей, П.О. (Мовознавство, 2015)
У статті на матеріалі мовної практики відомих письменників, філософів і науковців досліджено стратегії творення тексту. На цій підставі виділено «письменників пера», «письменників голови» та «письменників паперу». Показано, що процес текстотворення, зокрема на етапі планування композиції, великою мірою залежить від мовної особистості автора та вподобаних ним прийомів літературної праці. On the ground of notable authors writing the article proposes the typology of strategies of text creation. It’s marked out «pen-writers», «head-writers», and «paper-writers». The study demonstrats, that text creation, in particular at the stage of composition design, substantially depends on author’s language personality and literary methods that he uses.