Варіативний складник мовної свідомості українців: історико-лінгвістичний вимір - Гнатюк, Л.П. (Мовознавство, 2015)
Статтю присвячено варіативному складнику мовної свідомості українців, до якого належить, зокрема, лексика, що не була успадкована новою українською літературною мовою зі старої. Хоча сучасним мовцем така лексика вже не сприймається як українська, вона була органічним компонентом мовної свідомості українців у попередні століття й дотепер засвідчена в українських діалектах. The article deals with variable component of the language awareness of Ukrainians which comprise the lexis not inherited by New Ukrainian literary language from the old one. Although modem speakers no longer consider this lexis to be Ukrainian it has been an integral part of the language awareness of Ukrainians and can still be found in Ukrainian dialects.