Актуалізація ідей О. О. Потебні про апперцепцію у когнітивній лінгвістиці (на матеріалі словотвору української та російської мов) - Радчук, О.В. (Мовознавство, 2015)
У статті розкривається поняття «апперцепції», яке було введене в мовознавство О. О. Потебнею. Аналізується розуміння апперцепції вітчизняним мовознавцем, викладене в його фундаментальній праці «Мысль и язык». На основі теоретичних засад, розроблених О. О. Потебнею, розглядається вплив апперцепції на розкриття словотвірного потенціалу префіксів в українській та російській мовах у парадигмі когнітивної лінгвістики. The article deals with the notion «apperception» introduced into linguistics by O. Potebnia. The interpretation of the notion given in his fundamental work «Thought and Language» is analysed. On the basis of the theoretical foundations laid by O. Potebnia the influence of apperception on the word-huilding potential of Ukrainian and Russian prefixes within the cognitive linguistics paradigm is considered.