Тараненко О. О. Актуалізовані моделі в системі словотворення сучасної української мови (кінець XX — початок XXI ст.) - Шевченко, Л.І. (Мовознавство, 2016)
Рецензія на книгу: Тараненко О. О.
Актуалізовані моделі в системі словотворення сучасної української мови (кінець XX — початок XXI ст.).
К. : Видавничий дім Дмитра Бураго, 2015.— 248 с.

У мовознавстві завжди пріоритетною була й лишається прогностична проблематика. Нова монографія О. О. Тараненка «Актуальні моделі в системі словотворення сучасної української мови (кінець XX — початок XXI ст.)», що стала чи не найбільшим здобутком лінгвістичної україністики 2015 року, вибудовує дослідницьку концепцію аналізу змін у дериваційній системі української мови, звертаючись до типологізованих форм і структурно-семантичних моделей словотворення в літературній мові сучасності. Мовознавцям, лексикографам і, ширше, зацікавленій у пізнанні конкретики розвитку української мови культурній громадськості надається для роздумів новий, структурова- ний, концептуально і системно опрацьований матеріал. Автор не просто подає картину відповідних динамізованих фрагментів сучасного українського словотворення, а виводить науковий пошук в екзистенцію мови — той соціальний контекст, який мотивує та реалізує інтенції мовного соціуму.