Нові явища у фонетиці сучасної української літературної мови (кінець XX—початок XXI ст.) - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2016)
У статті розглядаються актуалізовані фонетичні процеси сегментного та акцентуаційного планів у сучасній українській мові, зумовлювані впливом таких чинників, як значне розширення обсягів її функціонування та масове розширення кола її носіїв (це призводить, зокрема, до її певного «забруднення»), дальша демократизація мовного узусу й мовних норм у загальному контексті демократизації суспільства (це приводить, зокрема, до посилення варіантності мовних одиниць і явищ) та посилення уваги до чистоти й узагалі до самототожності української мови (це зумовлює активізацію вживання тих елементів фонетико-просодичного рівня української літературної мови, що виділяють її на тлі інших слов’янських мов і насамперед, зрозуміло, російської; одним з наслідків дії цього фактора є також активізація в загальноукраїнському мовному просторі фонетичних, насамперед акцентуаційних, елементів південно-західного наріччя в їх конкуренції з відповідними елементами південно-східного наріччя та «офіційної» літературної мови). The paper discusses foregrounded phonetic processes of segmental and accentual levels in the contemporary Ukrainian language, they being determined by a considerable expansion of its functioning, as well as by a massive extension of its speakers’ circle (it resulting, in particular, into its “contamination”), further democratization of language usage and language standards in an overall context of society democratization (it resulting, in particular, into the increase of linguistic units and phenomena dimorphism and closer attention towards the purity and in general self-identity of the Ukrainian language (that determining the usage activation of the Ukrainian standard language phono-prosodic level elements that distinguish it against a background of other Slavic languages and first of all, naturally, of the Russian one; as a result, the factor added significantly to the activation of phonetic, first of all of accentual elements of the Southwestern dialect in their rivalry with the corresponding elements of the Southeastern dialect and with those of the “official” standard language in the all-Ukrainian sprachraum).