Погода і pohoda у світлі української та чеської мов - Даниленко, Л.І. (Мовознавство, 2016)
Статтю присвячено характеристикам лексеми погода в українській мові і pohoda в чеській на тлі інших слов’янських мов. Розглянуто витоки поняття «погода» в лексикографічних джерелах, спільні й відмінні семантичні ознаки та їх розвиток у дискурсивній практиці. Виявлено нові семантико-стилістичні конотації чеської лексеми pohoda, яка набула статусу ключової ідеї в сучасній чеській лінгвокультурі. The article is dedicated to characteristics of lexical units weather in Ukrainian and pohoda in Czech in comparison with other Slavic languages. Origins of meaning of weather in lexicographical sources, common and distinguishing characteristics and their development in discursive practice are studied. New semantic and stylistics connotations of the Czech language unit pohoda are discovered, which has gained the status of the core idea in the modem Czech cultural linguistics.