Дiаграми плавкостi чотирних сольових систем NaCI-NаВF₄-КВF₄-Nа₂SiF₆ та NaCI-КСI-КВF₄-Nа₂SiF₆ - Бугаєнко, В.В.; Чередник, І.М. (Украинский химический журнал, 2000)
Методами термічного фазового аналізу вперше досліджено діаграми плавкості двох бінарних та чотирьох потрійних систем, які складають поверхню тетраедрів складу чотирних систем NaCI-NаВF₄-КВF₄-Nа₂SiF₆ (!) та NaCI-КСI-КВF₄-Nа₂SiF₆ (II). Розраховано та перевірено експериментально склади чотирних евтектик, що кристалізуються при 406 та 316 °С. Встановлено взаємне розташування фазових областей первинної кристалізації солей у багатокомпонентних систем І, II. Методами термического фазового анализа впервые исследованы диаграммы плавкости двух бинарных и четырех тройных систем, которые составляют поверхность тетраэдров состава четверных систем NaCI-NаВF₄-КВF₄-Nа₂SiF₆ и NaCI-КСI-КВF₄-Nа₂SiF₆ (II). Рассчитаны и проверены экспериментально составы четверных эвтектик, кристаллизующихся при 406 и 316 °С. Установлено взаиморасположение фазовых областей первичной кристаллизации солей в многокомпонентных системах I и II. The melting-point diagrams of two binary and four ternary systems which are included into the surface of tetraedr of composition quaternary systems NaCI-NаВF₄-КВF₄-Nа₂SiF₆ (I), NaCI-КСI-КВF₄-Nа₂SiF₆ (II) have been investigated by the methods of thermal phase analysis. The composition of quaternary eutectlcs has been calculated (406 and 316 °C) and corrected experimentally. The disposition of the phase fields initial salt crystallization within multicomponent systems I, II has been established.