Кинетика окисления 3-нитротолуола озонокислородной смесью в уксусном ангидриде - Потапенко, Э.В.; Галстян, Г.А. (Украинский химический журнал, 2000)
Изучено жидкофазное озонирование 3-нитротолуола в уксусном ангидриде. Показано, что при окислении 3-нитротолуола основными продуктами реакции являются пероксидныс соединения (68.5 %), содержание продуктов окисления боковой цепи не превышает 30.8 %. Выявлен цепной механизм разложения озона. Оценена константа скорости взаимодействия пероксидного радикала с озоном. Вивчено рідиннофазне озонування 3-нітротолуолу в оцтовому ангідриді. Показано, що при окисленні 3-нітротолуолу основні продукти реакції — пероксидні сполуки (65.7 %), в меншій кількості накопичуються продукти окислення бокового ланцюга (33.15 %). Виявлено ланцюговий механізм розкладу озону. Дано оцінку константи швидкості реакції пероксидного радикалу з озоном. The ozonization of 3-nitrotoluene in acetic anhydride has been studied. It was shown, that under the oxidation of 3-nitrotoluene the main products of the reaction are peroxides (65.7 %), the contain of products of oxidation of the side chain no more that 32.15 %. The chain mechanism of decomposition of ozone was discovered. The constant of action of peroxide radical with ozone was estimated.