Взаимодействие молибдовольфрамогаллата с основными красителями и его аналитическое использование - Цыганок, Л.И.; Бакулич, А.Н.; Соколова О.В. (Украинский химический журнал, 2000)
Предложен способ повышения чувствительности определения галлия в виде молибдовольфрамогаллата (МВГК), основанный на предварительной избирательной экстракции и проведении реакции образования ассоциатов гетерополикомплекса (ГПК) с красителями кристаллическим фиолетовым (КФ) в органической фазе. Сн= 0.05 мкг/мл, е=140000±8000. Вивчено реакцію утворення забарвленого асоціату молібдовольфрамогалату з барвником кристалічним фіолетовим (КФ) у водному розчині та екстрактах в метилізобутилкетоні. Встановлено склад асоціату, оцінена його стійкість в екстракті. Розроблено чутливу методики визначення галію (Сн = 0.05 мкг/мл). Попередня вибіркова екстракція гетерополіаніону та продовження реакції з барвником безпосередньо в екстракті усунули необхідність застосування холостого розчину. е=140000 ±8000. The reaction of formation colored associations of molibdongstogallat with dye of crystal violet (CV) in watcher solutions and metulisobutilcetone extracts. The associate constitution and its stability constants in extracts were studied. The sensitive methods of determination of gallium (C=0.05 mkg/ml) was worked out. With the prevent extraction of heteropolyanion and formation of associate in extract we have removed the influence of idle solution, e=140000 ±8000.