Синтез аралкiльних пероксидiв з вiддаленою вiд бензольного ядра пероксидною групою - Братичак, Я.О.; Дикий, М.А.; Гевусь, О.І. (Украинский химический журнал, 2000)
Синтезовано пероксиди з віддаленою від бензольного ядра пероксидною групою алкілуванням 2-метил-, 2-феніл- і 2-(4-ізопропілфеніл)-2-пропанолами аралкільних гідропероксидів. Окисненням киснем пероксидів з ізопропільною групою одержано гідропероксипероксиди, відновленням яких до гідропероксипероксидів з подальшою дегідратацією синтезовано нові пероксидні мономери. Сполуки охарактеризовано фізико-хімічними методами. Алкилированием 2-метил, 2-фенил- и 2-(4-изопропил фенил)-2-пропанолами аралкильных гидропероксидов синтезированы соответствующие пероксиды с отдаленной от бензольного ядра пероксидной группой. Окислением кислородом пероксидов с изопропильной группой получены гидропероксиды, восстановлением которых до гидропероксидов с последующей дегидратацией синтезированы новые пероксидные мономеры. Соединения охарактеризованы физико-химическими методами. Peroxides with distant from benzene ring peroxy group have been synthesized by alkylation of 2-methyl-, 2-phenyI-and 2-(isopropylphenyl)-2-propanol of aralkyl hydroperoxides. Hydroperoxides have been obtained by oxygen oxidation of peroxides with isopropyl group. The new peroxy monomers were synthesized using reduction process of obtained above hydroperoxides with the following dehydratation. Synthesized substances have been characterized with physical-chemical methods.