Кого називали «людьми руськими» на Русі та на поструських геополітичних утвореннях (до історії вживання народоназви та мовоназви «руський» в україністиці, білорусистиці та русистиці) - Мойсієнко, В.М. (Мовознавство, 2016)
У статті на численних прикладах з писемних пам’яток різних часових періодів проаналізовано вживання етнономена «русин», лінгвономена «руська мова/язик» та етноатрибутива «руський». Підтверджено цілковитий незбіг, лексичний і фактичний, при використанні таких номенів для називання предків білорусів, українців, росіян і відповідно мов цих народів у різні часи їхніми сучасниками та, починаючи від XIX ст. й дотепер, передусім російськими науковцями. The ethnonomens «Ruthenian», linguonomen «the Ruthenian language» and ethnoattribute «ruthenian» using is analysed in the article on the numeral examples from written monumental books from the different periods of time. The complete lexical and practical difference in these nomens’ using for ancestors of Byelorussians, Ukrainians and Russians naming in different periods by their contemporaries and by the scientists since 19th century till nowadays is ascertained.