Специфіка морфонологічних явищ у процесі лексичної деривації в українській мові - Пономаренко, С.С. (Мовознавство, 2016)
У статті проаналізовано поняття морфонеми в лінгвістичних дослідженнях XX ст. та подано її розгорнуту дефініцію, розглянуто основні особливості морфонологічних явищ, що супроводжують процес лексичної деривації, описано типові для української мови морфонологічні процеси — альтернацію, інтерфіксацію, інтерференцію, усічення, зміну акцентуації; визначено відмінності між альтернацією та інтерфіксацією, інтерференцією морфем і гаплологією; доведено, що словотвірне переміщення наголосу не є однаковим для тотожних словотвірних типів, крім того, словотвірна рухомість наголосу далеко не завжди збігається зі словозмінною (формотвірною) рухомістю. In this article the notion of morphophoneme in different linguistic studies of 20th century is analyzed. Its detailed definition is also presented here. The research also focuses on basic morphophonemic phenomena, which support the process of lexical derivation. Typical for the Ukrainian language morphophonological processes are described. Among them arealtemation, interfixation, interference, elision, and accent change. Differences between alternation and interfixation, morpheme interference and haplology are presented. The paper confirms that the stress change during the derivation depends on derivative types. Besides, stress mobility in inflexion and derivation does not coincide.