Акцентні відмінності іменників середнього роду *Ŏ-/*jŎ-основ в українському виданні «Граматики» М. Смотрицького 1619 р. та в російському виданні 1648 р. - Полуектова, А.Ю. (Мовознавство, 2016)
Стаття присвячена порівняльно-історичному та зіставному аналізу відмінностей у наголошенні іменників середнього роду в українському (1619 р.) та російському (1648 р.) виданнях «Граматики» М. Смотрицького. Дослідження словесного наголосу пам’яток XVI-XVIII ст., словників та діалектологічних праць дало змогу встановити особливості системи акцентуації аналізованих лексем у староукраїнській мові XVII ст. та пояснити відмінності в наголошених словоформах порівняно з російським виданням. The article is devoted to the comparative and contrastive analysis of differences in the neutral gender nouns accentuation of Ukrainian (1619) and Russian (1648) «Grammar» by Meletii Smotrytskyi. The research of word stress of the dictionaries, dialectological works, manuscripts of the 16 - 18th centuries can make it possible to establish features of the analyzed lexemes’ accentuation in old Ukrainian language of the 17th century and explain the differences between the norms’ accentuation in Ukrainian and Russian similar editions of the «Grammar».