Макаров В. І. Формирование восточнославянской диалектологии как историко-лингвистической дисциплины во II половине XVIII—I половине XX вв. - Нечитайло, І. (Мовознавство, 2016)
Рецензія на книгу: Макаров В. И.
Формирование восточнославянской диалектологии как историко-лингвистической дисциплины во II половине XVIII—I половине XX вв.
Брянск : Брян. гос. ун-т, 2015.— 391 с.

Значні досягнення слов’янської діалектології, що на початку XX ст. завершилися ідеєю лінгвогеографічного вивчення слов’янських мов у синхронії та діахронії, зумовлені розвитком порівняльно-історичної мовознавчої думки і мають довгу передісторію. Саме тепер постала необхідність осмислення історичних змін у мовах східних слов’ян, що відбувалися протягом століть, і того, які чинники стали визначальними в народженні провідних ідей лінгвістичної україністики, русистики й білорусистики. Високий рівень розвитку сучасної етимології й лінгвогеографії дозволяє поглянути на ці проблеми з нових, об’єктивніших позицій.