Активізація тенденцій до аналітизму versus до синтетизму в сучасній українській літературній мові - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2016)
Початок статті див.: Мовознавство.— 2016.— № 5.— С. 3-17. У статті аналізується явище активізації в українській літературній мові новітнього періоду тенденцій як до аналітизації, так і, навпаки, до синтетизації її структури на різних мовних рівнях. Відзначено при цьому дію таких чинників, як а) демократизація та лібералізація мовної діяльності суспільства, б) впливи мовної глобалізації, в) посилення національно-прес-криптивних тенденцій у її коригувані, а також певною мірою г) посилення присутності «жіночого фактора» в суспільному житті. The article focuses on a phenomenon of activation in the Ukrainian literary language of the modem period of tendencies towards both analytization and, on the contrary, synthetization of its structure at different language levels. The following factors are noted to be efficient: a) democratization and liberalization of linguistic activities of a society, b) influence of linguistic globalization, c) strengthening of nationally prescriptive tendencies in its development and to some extent d) strengthening of a «female factor» in social life.