Каталіз закріпленими комплексами платини реакції окислення водню - Олексенко, Л.П.; Яцимирський, В.К.; Болдирєва, О.Ю.; Ляшенко, Д.Ю. (Украинский химический журнал, 2000)
Виявлено високу каталітичну активність іммобілізованих на поверхні кремнезему ацетилацетонатних комплексів платини з різним вмістом металу в реакції окислення водню при температурах, близьких до кімнатних. Одержані металокомплексні каталізатори мають максимальну активність у газових сумішах з надлишком кисню при співвідношенні О2₂:Н₂ > 20. Встановлено експериментальні факти, які свідчать про те, що перебіг реакції на металокомплексних каталізаторах відбувається за гетерогенно-гомогенним механізмом.