Комплексоутворення Pt(IV) на поверхні кремнеземів із сірковмісними лігандами, іммобілізованими на кремнеземах - Трохимчук, А.К.; Яновська, Е.С. (Украинский химический журнал, 2000)
Досліджено процеси сорбції Pt(lV)з кислих розчинів на кремнеземах з ковалентно закріпленими молекулами N-пропіл-N-бензоїл(феніл,алліл)тіосечовини, N-пропіл-N'-(1-діетилтіокарбамід-2,2,2-трихлорстил)сечовини та N-пропіл-N'-[1-(2-тіобензтіазол)-2,2',2''-хлоретил]сечовини. Показано, що найкращими експлуатаційними характеристиками по відношенню до Pt(IV) серед усіх синтезованих ХМК мають кремнеземи з іммобілізованими на поверхні молекулами N-пропіл-N'-аллілтіосечовини (АПТСС). Вивчено вплив ультразвуку та присутності тіосечовини у вихідних розчинах на процеси вилучення мікрокількостей платини на АПТСС. Виявлені особливості комплексоутворення на поверхні дозволяють розширити аналітичні можливості хімічно модифікованих кремнеземів.