Художнє втілення проблеми національного в міжнаціональних конфліктах - Маланій, Н. (Питання літературознавства, 2009)
Досліджується категорія національного в українській та німецькій художній літературі, присвяченій Другій світовій війні. Особлива увага звертається на екзистенційність прозових творів. Національне розглядається як невід’ємна частина логічної послідовності: національне, міжнаціональне та наднаціональне. Der Autor untersucht die Kategorie des Nationalen in der ukrainischen und deutschen schönen Literatur, die dem zweiten Weltkrieg gewidmet ist. Es wird besondere Aufmerksamkeit auf die Existenzialität von Prosawerken geschenkt. Es wird das Nationale als untrennbarer Teil der logischen Abfolge betrachtet: das Nationale, das Internationale und das Übernationale. The author investigates the category of national in the Ukrainian and German literatures about the World War II. The special attention is paid to the existential dimension of the texts. The category of national is analyzed as the inseparable part of the logical sequence: national, international and overnational.