Активізація змін у межах явища мовної варіантності в українській літературній мові новітнього періоду (кінець ХХ - початок ХХІ ст.) - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2017)
Автор статті розглядає інтенсивні зміни в межах явища варіантності в українській мові новітнього періоду — як власне варіативність мовних одиниць різних рівнів, так і варіювання найменувань за допомогою синонімів, що приводить як до розширення цього явища, так і, рідше, до його звуження. В основі цих процесів лежить складний комплекс соціолінгвістичних і прескриптивних чинників. The author focuses on the intensive changes, occurring within the phenomenon of variation in the Ukrainian language of the modem period — the variations of linguistic units of different levels and the variation of naming by means of synonyms that provide both for the widening of this phenomenon, as well as, though more seldom, for its narrowing. A sophisticated complex of sociolinguistic and prescriptive factors underlies the processes.