Архітектоніка полістрофічних нерівнострофічних творів Валерія Брюсова та Миколи Вороного - Кшевецький, В. (Питання літературознавства, 2009)
Досліджуються особливості архітектоніки поетичних творів В. Брюсова та М. Вороного, що складають групу полістрофічних нерівнострофічних поезій. Визначено, що частка таких текстів у творчому здобутку Брюсова та Вороного складає 17,7 % та 8,4 % відповідно. У російського митця до групи нерівнострофічних форм переважно належать великі за обсягом ліро-епічні твори. У Вороного переважають власне ліричні поезії. Особлива увага звертається на архітектоніку таких творів Брюсова: „Париж”, „Мир”, „Туманные ночи”; Вороного: „Скрипонька”, „Контрасти”, „Привид”. Автор доходить висновку, що архітектонічні особливості ліричних творів Брюсова та Вороного являють собою тісне сплетіння традиції та новаторства. The article deals with the features of architectonics of poems by V. Bryusov and M. Voronyi, that made the group of polystrophic poetry. It has been researched, that the part of such texts in heritage of Bryusov and Voronyi makes 17,7% and 8,4% accordingly. Mainly lyric-epic poems with large volume belong to the group of polystrophic form at the Russian artist. Mainly lyrical poetries actually prevail at the Ukrainian master. Special attention is applied on architectonics of such poems by Bryusov: „Paris”, „Peace”, „Foggy Nights”; by Voronyi: „Violin”, „Contrasts”, „Ghost”. Architectonic features of lyrics by Bryusov and Voronyi represent the close interlacement of tradition and innovation.